ERZİNCAN
Ürünler
1. Sınıf Tam Yağlı Erzincan Salamura Beyaz Peynir 1800gr
₺450.00 (KDV Dahil)Abdurrahman Tatlıcı Kakaolu Helva | 1000 gr
₺280.00 (KDV Dahil)Abdurrahman Tatlıcı Sade Helva | 1000 gr
₺280.00 (KDV Dahil)Arı Gıda Yayla Tereyağı – 1900 Gr
₺640.00 (KDV Dahil)Arı Gıda Yayla Tereyağı – 4800 Gr
₺1,600.00 (KDV Dahil)Erzincan Tulum Peyniri
Erzincan Yöresel Ürünler
Coğrafi İşaretli Tescillenmiş Ürünlerimiz; Erzincan Bakır İmalat ve El İşlemeciliği Sanatı, Erzincan Tulum Peyniri, Cimin Üzümü, Refahiye Balı,Kesme Kadayıfı,Kemaliye Dutu / Eğin Dutu,Kemah Doğal Kaynak Tuzu olup, ayrıca Sakı Elması,Karakabak Dolması,Kemah Köftesi,Mumbar Dolması, Erzincan Kuru Fasülyesi ve Erzincan Tava Leblebisi de ürün olarak yöresel özellik göstermektedir.
Yapımına beşinci-altıncı aylarda başlanan ,dokuzuncu aylarda biten, tamamen Erzincan'ın yüksek rakımlı,90-100 çeşit bitki zenginliğine sahip ,temiz ve serin yaylalarındaki buz gibi soğuk sulardan beslenen,beyaz koyundan (karaman koyun ) alınan sütten yapılan peynire Erzincan Tulum Peyniri denmektedir.
Erzincan Tulum Peyniri diğer peynirlere göre daha parlak görünümlü,daha güzel kokulu,tam yağlı ve daha lezzetlidir.Peynirin tuzlanması ve yaylaların temiz havasında bekletilmesi çok hijyenik olmasını ve olabilecek mikroplardan arınmasını temin etmektedir. Ürünün Üretim Tekniği :Erzincan'ın temiz ve serin havalı yaylalarında otlayan Beyaz Karaman koyundan alınan süt,önce temiz süzeklerde bir-iki defa süzülür.Süzülen sütler kazanların içerisinde bir-iki saat dinlendirilir.Hazır olan sütler ŞİRDEN denilen kendi elleriyle yapılan maya ile mayalanır. Şirden :Süt kuzusunun midesine denmektedir.Peynir suyu, şeker, tuz ve bunun içerisine Şirden atılarak bir çeşit maya yapılmaktadır.
Mayalanan süt yaklaşık bir saat sonra ince,ufak,iki kilogramlık temiz bezden yapılmış süzeklere alınıp peynir haline getirilir. Üzerinden bir gece geçtikten sonra sabah kuşluk vakti mandıraya getirilir.Mandırada şeker torbaları büyüklüğünde torbalara konur,bir hafta-on gün üzerine bez örtüp hava ve toz almaması sağlanıp,suyunu tamamen çekmesi için bekletilir.
On günden sonra bakır veya krom teknelerde ufalanır,%2,2.5 oranında daha çok Kemah tuzu ile tuzlandıktan sonra tekrar yeni torbalara sıkı bir şekilde basılır ve torbaların ağzı dikilir.Tekrar düzgünce üçerli üst üste gelecek bir şekilde dizilir.On günlük beklemeden sonra tamamen suyu süzülen peynir bidonlara basılmak üzere soğuk hava depolarına nakledilir. 5,7,10,25,40 kilogramlık bidonlara veya 20,60 kilogramlık derilere makinelerle veya elle basılır.(Elle basılan peynir Erzincan'da daha tercihlidir çünkü,daha uzun sene (iki sene) dayanıklı ve peynirin acıma riski yok.Fakat şimdi çok fazla miktarlarda peynir üretildiği için makinelerle basım işlemi yapılmaktadır. Soğuk havada üç ay bekletilip kıvama gelen peynir, Türkiye pazarlarına sunulur.
Erzincan Yöresel Ürünler
Kahvaltı sofralarını lezzetlendiren peynir çeşitleri, lezzetli olmalarının yanı sıra. Zengin besin içeriği sayesinde insan vücudu için sayısız fayda barındıran gıda maddeleri arasında yer almaktadır. Ülkemizin her bölgesinde farklı biçimlerde üretilen peynirler arasında. Yer alan Erzincan tulum peyniri hayvan postu içerisinde olgunlaştırılan lezzetli bir süt ürünüdür. Genellikle koyun sütünden üretilen tulum peyniri. Kıl keçisi veya koyun tulumlarına basılarak yüksek nem oranına sahip mağaralarda. Bir süre bekletilerek olgunlaştırılan yöresel peynir çeşitlerindendir.